Prima dată în colectivitate

Intrarea în colectivitate a copilului aduce schimbări majore în viața de familie. Dinamica se schimbă. Rolurile de părinți capătă sarcini noi, iar unele dispar.

Așadar, firesc, apar miile de întrebări. Cine duce copilul? Cine ia copilul? Ce se întâmplă dacă plânge? Sa îl las? Să îl iau? În prima zi cât timp să rămână? Să mănânce acolo sau nu? Oare va putea dormi fără mine? Dacă n-o să se descurce? Să-i dau suzeta și/sau biberonul? Dacă se face de râs? Dar, oare despre mine ce-o să se creadă? Dacă nu am făcut bine? Dacă am spus ceva greșit? Și așa mai departe… Mintea va frământa încontinuu intrebări.

Ce știu părinții când vin în prima zi la Grădiniță? Ce le-au povestit prietenii sau cei din familie.

Ce știm noi când veniți în prima zi la Grădiniță? Că nimic din ce știți nu se va potrivi cu copilul vostru. De ce? Pentru că fiecare are felul unic de a fi. Fiecare copil are propriul ritm.

Ce facem noi? Ne adaptăm la ritmul copilului și la emoțiile părinților. Transmitem mesaje scurte și lăsăm spațiu intenționat. O mamă care a stat acasă cu copilul până la 2 ani are nevoie de mai multă susținere decât are copilul și noi știm asta; îi dăm timp și spațiu. Primele trei zile sunt cele mai intense, după care apare o ușoară relaxare. Ușoară, nu totală.

Acomodarea copilului în colectivitate poate să dureze până la 6 luni. Dar asta nu înseamnă că îi va fi greu în fiecare zi. Înseamnă că în fiecare zi învață cum să se adapteze noii ipostaze de viață. Crește. Prima intrare în colectivitate este cea care definește viitoarele intrări în grupuri.

Câteva din recomandările noastre pentru prima intrare sunt: 

  • Să nu schimbati ritualul zilnic al copilului, cum ar fi să îl treziti mai devreme pentru că merge la Grădiniță;
  • Să nu îi scoateti pampers, suzeta sau biberon în primele 6 luni de la intrare;
  • Să îi povestiți și să îi arătați imagini despre Grădiniță, cel puțin o săptămână în fiecare seară înainte de culcare; 
  • Dacă în prima zi vrea să plece dupa 10 minute, e ok; continuăm a doua zi;
  • Dacă în prima zi nu mai vrea să plece, facem posibilă plecarea lui atunci când este foarte fericit/ă; așa își va aminti că i-a plăcut și va reveni ușor a doua zi;

În cea mai scurtă concluzie, când părinții sunt pregătiți, copilul este deja.

Atitudinea este totul!

Daniela Murgu

Scroll to Top